KONINGSDAG, EEN DAG VAN OUDHOLLANDSE SPELLEN
EN VAN DE VRIJMARKT
WAAR IEDEREEN OP EEN KLEEDJE IETS VERKOOPT
EN ZIJN OF HAAR KUNSTEN VERTOONT
SPECIAAL VOOR KONINGSDAG DAAROM
7 REDENEN WAAROM
WIJ HET GROTE FRÖBELBOEK VOOR ADVISEURS
GRAAG ZOUDEN WILLEN AANBIEDEN AAN DE KONING EN ZIJN GEZIN
- 1. Tom, het zesjarige zoontje van Marijne, geeft de beste reden ever: omdat het boek oranje is. Ja, duh… We zouden het boek dus ook prima aan het Nederlandse elftal kunnen aanbieden, maar ja, dat zijn er dan meteen 11 (plus de coach, en de reservespelers, en de technische staf, en de communicatie-manager… Laat maar). Jij hebt het boek al lang in huis, dus jij kan mooi genieten van deze oranje kleur zonder je huis uit te gaan.
- 2. En als je dan toch thuisblijft of met een aantal buren koningsdag viert: koningsdag is natuurlijk een dag van oudhollandse spelletjes, zoals zaklopen, toiletpotten smijten en spijkers poepen. Hoe vermakelijk kan een spel wel niet zijn. Probeer daarom weer eens een oud-Hollands spel of, nog leuker: verzin je eigen spel en laat ons ervan mee genieten. Stuur het door jouw bedachte spel op naar spelen@speeladviseur.nl
- 3. Wist je trouwens dat Willem-Alexander zelf prominent in het boek staat, bij het colofon zelfs. Het schijnt ook dat Maxima in het boek voorkomt, maar dat zou ook een roddel kunnen zijn, verspreid door een jaloerse Belgische prinses. Dit gerucht is in elk geval niet door de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd.
- 4. Uit onderzoek van een Amerikaanse professor blijkt dat een volk dat een voorbeeldfiguur heeft die zelf ook nog speels is, 30 procent gelukkiger is dan een volk met een chagrijn als leider. Dat betekent dat de leider (in dit geval de koning) er goed aan doet om te blijven spelen, al was het maar om het geluk van zijn onderdanen te bevorderen. Het gaat dus niet zo zeer om het spel zelf, maar om wat er bij de koning of jou gebeurt als je aan het spelen bent. Welke gedachtes komen er bij je op? Krijg je nieuwe ideeën? Lees ook pagina 15 van Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs over hoe je je spelende Ik weer kunt opstarten.
- 5. In Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs staan verschillende rollen van de adviseur. De rol van koning staat er niet in, dus om ons rijtje compleet te maken zouden we graag willen dat Willem-Alexander met ons meespeelt. De rol van nar staat er trouwens wel in; de koning doet er goed aan om minstens 1, maar liever nog een stuk of tig narren in dienst te nemen, denken wij. Wij zijn trouwens beschikbaar voor deze rol.
- 6. En laten we eerlijk zijn: het hele koningshuis is natuurlijk één groot rollenspel. Willem-Alexander speelt de koning (hoewel hij daar misschien zelf heel anders over denkt). Het is zoals een sprookje en van sprookjes kan je leren. Lukt het jou om nog te spelen met de werkelijkheid? Door de kracht van fantasie en sprookjes in je organisatie te gebruiken ontstaat er meer speelruimte, zie ook pagina 158.
- 7. Het boek is ooit ontstaan toen de auteurs regelmatig met elkaar een biertje te dronken. Daarom onze beste tip (ook aan de koning, en zeker op deze bijzonder koningsdag): maak er zelf een feestje van. Fröbel je eigen Fröbelkroon in elkaar, zet hem op en drink samen een biertje. Proost!
Meer informatie over Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs vind je hier.